Hopp til hovedinnhold

Åpenhetsloven

Åpenhetsloven omtales som en menneskerettighetslov for næringslivet. Formålet er å fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og tjenester. Åpenhetsloven i Norge trådte i kraft 1. juli 2022.

Aktsomhetsvurderinger

Loven pålegger Entra å gjennomføre aktsomhetsvurderinger for å forstå risikoen for eventuelle brudd eller negative konsekvenser på menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold basert på egen virksomhet eller i verdikjeden til våre leverandører.

I tillegg til pliktene som følger av den nye åpenhetsloven har Entra som byggherre ansvar ifølge allmenngjøringsforskriften. Informasjons- og påsepliktforskriften skal bidra til å sikre etterlevelse av de lønns- og arbeidsvilkår som følger av allmenngjort tariffavtaler innen utsatte områder.

Med basis i våre plikter som byggherre har vi lang fartstid med å utføre risikovurderinger knyttet til negative konsekvenser for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i bygg og anleggsbransjen. 

Informasjonsplikt

Loven skal sikre allmenheten tilgang til informasjon om hvordan virksomheten jobber med grunnleggende arbeids- og menneskerettigheter. Loven pålegger således Entra en plikt til å redegjøre for hva som er lagt til grunn ved sine aktsomhetsvurderinger og resultatene av disse.

Entras redegjørelsesrapport, juni 2025

Entras bærekraftsarbeid, hvor arbeid med menneskerettigheter inngår, bygger på en dobbel vesentlighetsanalyse gjennomført i henhold til CSRD.

Vi har samlet vår redegjørelse i Entras årsrapport for 2024.

Redegjørelsen gjelder for kalenderåret 1. januar – 31. desember 2024 og omfatter redegjørelse for Entra ASA m/datterselskap.

Forankring av ansvarlighet

Informasjon om vårt arbeid som ansvarlig selskap og hvordan vi jobber med ansvarlig forretningsførsel sammen med våre ansatte, leverandører, kunder og andre interessenter er samlet i Sustainability kapittel av årsrapporten.

ESG delen er delt opp i Environment (side 97), Social (side 135) og Governence (side 152)

Hvordan vi jobber for å sikre ansvarlig forretningsførsel for egen virksomhet er nevnt i Social delen, S1 Own workforce (side 136). Her beskrives Entras policy, retningslinjer og rutiner for å håndtere risiko knyttet til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i egen virksomhet.

Redegjørelse for vår aktsomhetsvurdering i leverandørkjeden

Entras forretningsforhold hviler på tillit og åpenhet. Våre leverandører og samarbeidspartnere er helt avgjørende for at vi skal kunne drive virksomheten vår, men de kan også medføre risiko med hensyn til brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i en utfordrende bygg- og anleggsbransje.

Vi håndterer denne risikoen gjennom å ha god kjennskap til våre leverandører og markedene vi opererer i. Vi forventer at leverandører og samarbeidspartnere deler vår holdning til etikk og etterlevelse, og at de følger gjeldende lovgivning, respekterer menneskerettigheter og etterlever våre etiske krav.

Hvordan vi jobber med våre leverandører for å sikre menneskerettigheter og anstendig arbeidsforhold er oppgitt i kapittel om Entras forsyningskjede S2 Workers in the value chain (side 146) og kapittel om Governence, G2 Business conduct (side 153). Her beskrives negative konsekvenser og vesentlig risiko avdekket gjennom vår aktsomhetsvurdering, samt selskapets tiltak og aksjoner for å begrense risiko.

Lenke til årsrapport for 2024

Henvendelser om Entras håndtering av åpenhetsloven

Ved spørsmål om innhold i rapporten eller andre henvendelser om hvordan Entra håndterer negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold ber vi om at dere henvender dere til vårt kundesenter, e-post: service@​entra.no