Hopp til hovedinnhold

Rapport om KA13

I Kristian Augusts gate 13 i Oslo sentrum finner du Norges mest ambisiøse ombruksbygg. Nå er rapporten om erfaringene fra det omfattende prosjektet klar. Les den her.

Kristian Augusts gate 13 - et Future Built forbildeprosjekt
Kristian Augusts gate 13 - et Future Built forbildeprosjekt
Foto: Kyrre Sundal-Mad arkitekter
_/image/a69e7935-369a-4012-b81f-a8541a4629c0:3a6c862043da14a1f5c766aedf04e3f2726336d4/block-166-91/KA13_Mad%20arkitekter_Kyrre%20Sundal-32.jpg?quality=70

I Kristian Augusts gate 13 på Tullin i Oslo sentrum finner du Norges mest ambisiøse ombruksbygg. For å lykkes med prosjektet måtte vi blant annet lete byen rundt etter materialer fra rivningsklare bygg, og hentet blant annet 21 hulldekker fra Regjeringskvartalet til ombruksprosjektet vårt KA13.

Erfaringsrapporten er utarbeidet av ombruksteamet i KA13-prosjektet med Anne Sigrid Nordby (ombruksrådgiver) som hovedredaktør, med Randi Lunke (ombrukskoordinator) og Rune Andersen (prosjektleder) som medredaktører og historiefortellere. Alle prosjekterende, utførende, leverandører og leietaker har vært viktige bidragsytere med fakta og deling av erfaringer.

Les rapporten her.

Bærekraftig byggenæring
Vi ønsker å bidra til en bærekraftig byggenæring. Vår pilot for ombruk med KA13 har verken vært enkelt eller billig å gjennomføre. Målet vårt med KA13 er å vise at gjenbruk er mulig – og kan lønne seg. Utfordringene har vært mange. Men sammen med Scenario interiørarkitekter MNIL, Mad arkitekter og Spaces, har vi insistert på å gjennomføre, nettopp for å vise vei for resten av bransjen.

En omfattende reise
Reisen gjennom ombruksprosjektet har vært langs en lite opptråkket løype med mange avstikkere underveis. Rapporten baseres blant annet på mulighetsstudien for ombruk fra forprosjektfasen og på erfaringsrapporter fra FutureBuilt-workshops. Den diskuterer praktiske/ tekniske muligheter og utfordringer i forbindelse med ombruk av bygningsdeler i KA13, og grunngir konklusjoner ang. hvorfor/ hvorfor ikke ombruk har latt seg gjennomføre.

Ombruksteamet må ta forbehold om at faktafeil eller uteglemte detaljer kan forekomme. Minner også om at erfaringer KA13-prosjektet har gjort seg ikke nødvendigvis er direkte overførbare til andre prosjekter. Vi håper at alle som leser erfaringsrapporten vil få glede av den og inspireres til å bidra til det grønne skiftet gjennom videre arbeid med ombruk. Vi har tråkket opp deler av løypa, og håper og tror det kan gjøre det lettere for alle som kommer etter. Entra ASA har opphavsrett til erfaringsrapporten.